Tona rutor på bilen: Regler och tips

Om du funderar på att tona dina fönster finns det några saker att tänka på. Det första är om det kommer att vara lagligt på den typ av bil som jag gör inköp för (t.ex. ett elfordon). Detta kan skilja sig åt beroende på stad och plats, så se till att göra din hemläxa först. Den andra faktorn kan låta mer lyxorienterad men bör ändå ha relevans; hur mycket pengar vill vi spendera varje månad?

Mät sedan storleken på dina fönster - detta kommer att påverka hur mycket produkt du behöver innan du börjar. Tänk slutligen på vilken typ av utseende som passar ditt fordon!

Det är populärt att tona alla typer med solfilm på bilar eftersom det är snyggt och innebär att man inte blir lika varm när man är ute i direkt solljus tack vare de mörkläggande egenskaperna."

Den här artikeln kommer att lära dig hur du tonar dina fönster på rätt sätt.

Bilens fönster kan vara en viktig faktor när det gäller att bestämma försäkringspremierna. Om du funderar på att tona dina fönster finns det några saker som du alltid bör tänka på innan du gör en sådan investering: Är det lagligt på min typ av bil? Är det något jag vill ha för alltid eller bara tills registreringen löper ut nästa år (och i så fall när)? Har vi tillräckligt med pengar avsatta för framtida reparationer på grund av krossat glas som orsakats av vårdslös körning under påverkan - för låt oss inse det: olyckor händer och ibland involverar de fordon med tonade glas!

Varför ska man tona rutor på bilen?

Det är vanligt att du tonar dina fönster av olika anledningar.

Sänker bilens temperatur

Ett bra solskydd ger dig det bästa skyddet mot solens värmestrålar. Resultatet blir en svalare temperatur i bilen!

Volvo V70 är en bil som lider av detta problem på grund av sina många fönster. Fordonets interiör blev väldigt varmt under varma dagar, även när man gör ärenden på stan eller bara kör för skojs skull under dåliga väderförhållanden!

Om du sitter i bilen en varm sommardag kan du fortfarande känna lite värme utifrån om fönstret är tonat. Detta underlättar för dem som har barn eller hundar med sig eftersom de är bättre skyddade mot båda faktorerna och inte behöver oroa sig för vem som kommer att bli obekväm först!

Insynsskydd

De tonade rutorna på din bil gör det svårare för potentiella tjuvar att se vad som finns inuti. Detta kan vara bra om du har saker som baslådor och koffertar fulla med verktyg eller andra föremål som behöver skydd!

Snyggt

Tonade fönster är ett populärt val för många bilägare eftersom de ger en ny och glänsande bil ett vackert utseende. Solfilmen döljer allt som kan vara oattraktivt, som stora högtalare eller andra tillbehör i bilens inredning - vilket innebär att detta alternativ är perfekt om du vill ha makeovers!

Är det lagligt att tona bilrutorna?

Ja, det är lagligt att tona bilrutor i Sverige. Det finns dock några saker du måste veta för att följa reglerna och bestämmelserna på rätt sätt.

Vilken typ av bilfönster kan vara tonade?

Du får inte låta någon av rutorna framför B-stolpen blekna. Till exempel framdörrarna och vindrutan. Du får tona alla fönster bakom föraren så mörkt som du vill.

Du får inte använda en spegelfilm eller annan färg som reflekterar eller bländar på ett sådant sätt att det innebär en fara för andra bilister.

Lagen kräver att förarens synfält är väl upplyst och att framrutorna i detta område har en ljusgenomsläpplighet på minst 75 %. I teorin kan du också tona framrutorna, men eftersom bilrutor vanligtvis förlorar 20-25 % av ljusgenomsläppligheten (eftersom de inte är genomskinligt glas) är det nästan omöjligt i verkligheten.

Är det möjligt att tona rutorna själv?

Ja, det är möjligt att färga fönstren själv. Det är inte särskilt svårt och behöver inte vara dyrt.

Det finns flera tips på Google och Youtube för att hjälpa dig.

Vad kostar det att tona mina bilfönster?

Kostnaden för toning beror på om du gör det själv eller om du anlitar en specialist för att utföra uppgiften.

Tona rutorna själv

Kostnaden för att färga bilrutorna bestäms främst av vilket solskydd du använder.

Solfilm kan fås t.ex. hos Biltema. De flesta kommer att gilla dem. De är billiga och gör sitt jobb, även om de kanske inte är tillräckligt sofistikerade för vissa smaker.

De billigaste solfilmerna är oftast svårare att använda än ett dyrare och bättre solskydd.

Du kan också köpa färdigklippt solfilm för din bil. Sedan kan du montera den helt enkelt genom att montera den utan att behöva oroa dig för passform eller mätning och skärning.

Kostnaden för en färdig film varierar från 600 kronor till över 1 000 kronor beroende på bilmodell och tillverkare.

Tona rutorna på en bilfirma

Kostnaden för att köra fordonet till en verkstad är betydligt högre än att göra det själv.

Hos en bilfirma kan det kosta 2000-3000 kronor och uppåt för att tona rutorna. Fördelen är att det kommer att göras på rätt sätt och att de flesta företag ger ett par års garantiskydd för att filmen ska sitta på plats och bevara sin färg och form.

Vad exakt behöver du för att tona rutor?

Det är inte nödvändigt att använda någon speciell utrustning för att tona rutorna själv.

Du behöver solfilm, en skrapa, en vattenspruta (du brukar också använda en droppe rengöringsmedel) och kanske något att torka med.

En skrapa ingår i de flesta solskyddskit.

Vanliga frågor om toning av bilrutor

Är det tillåtet att tona vindrutan?

Du får inte färga framrutan (vindrutan) på något fordon.

Är det lagligt att tona framrutorna?

Det är inte tillåtet att tona fönstren i förardörren, passagerardörren eller något annat fönster som föraren kan se. Om din bil har delade framdörrar gäller detta även små fönster i framdörrarna.

Sammanfattat om biltoning

Att tona bilens fönster kyler av interiören och förbättrar dess utseende.

Det behöver inte vara dyrare än några hundra kronor att göra det själv, men det kommer att kosta dig flera tusen kronor att lämna in det till en byrå.

Det bör noteras att sidofönster och vindrutan inte får vara tonade. Både polisen och besiktningen ogillar det.