Byta färg på bil - foliering

Byta färg på bil - foliering

Att foliera din bils färg är ett billigare alternativ till omlackering. För dem som vill byta färg helt och hållet kan det göras utan att man behöver ta bort och måla hela fordonet. Folier finns i alla typer av färger och det behövs ingen specialutrustning; det är lika enkelt som att applicera folien över det önskade området och sedan gnugga bort den med en torr trasa eller vävnad när man är klar. Att måla om bilen är dyrt, särskilt om du vill byta färg helt och hållet. En alternativ metod är foliering. Metoden är billigare än omlackering samtidigt som den underliggande lacken bevaras. Alla typer av fordon kan folieras och det finns en mängd olika färger att välja mellan.

Majoriteten av de bilar som folieras har en distinkt färg från början, och de flesta ägare vill bara ändra bilens färg. Flera mattsvarta superbilar från Ferrari, Porsche och Lamborghini har dykt upp de senaste åren. Detta ledde till att folieringen tog fart på allvar, eftersom det var det enda billiga sättet att producera liknande nyanser. Foliering kan vara genomskinlig och används som skydd mot stenskott snarare än som ett estetiskt syfte.

Kostnad och pris för att foliera en bil

Det är inte svårt att foliera din bil själv, men det krävs en del utrustning och kunskap för att göra det. De flesta fordonsägare väljer att låta specialister foliera sina bilar. Det går att skapa intresse med små delar av fordonet, men du behöver en komplett foilering om du vill ändra färgen helt och hållet.

Kostnaden och priset för en komplett kroppsinpackning bestäms av bilmodellen. Antalet dörrar, kjolpaketet, karosserifunktioner och bilens linjer bestämmer vanligtvis priset.En fullständig foliering med vanlig enfärgad folie kostar i allmänhet omkring 20 000 kronor. Foliering med mönster eller motiv är dyrare eftersom det kräver en mer komplicerad arbetsmetod. Krom är också dyrare på grund av de högre kraven på material och arbetskraft. Folie kan användas på nya och gamla fordon, men bör inte användas på bilar med rost om inte rosten först har avlägsnats, eftersom problemet kan förvärras. Kostnaden för projektet bestäms också av grundskiktet och ytan.

Kostnaden för att foliera en bil kan variera, men det är i allmänhet ett billigare alternativ än att måla om bilen. Priserna för foliering börjar på cirka 10 pund och går upp till cirka 50 pund, beroende på hur stort område du vill täcka. Priset beror också på vilken färg folien har och om du vill att den ska vara matt eller inte. Professionell installation kostar vanligtvis mer, så det är bäst att göra det själv om du är säker på att du kan göra det.

Att foliera en bil är ett utmärkt sätt att ändra färgen utan att behöva ta bort och måla om hela bilen. Det finns en mängd olika färger och texturer att välja mellan och det är ett relativt billigt alternativ till traditionella metoder. Om du är osäker på om foliering är något för dig kan du kontakta din lokala specialist för mer information.

Ta hand om folieringen på rätt sätt

Folieringens livslängd bestäms av hur den hanteras. En vanlig folie gör det enkelt att tvätta bilen som vanligt, men andra särskilda folier kan göra det svårare att tvätta bilen. Borsttvätt är också acceptabelt, men om du använder en föråldrad tvätt och dina borstar är defekta ska du vara försiktig. Den kan bli repad, men den är mer hållbar än lack. Det är också viktigt att undvika vaxning eller polering av matt folie och att använda starka avfettningsmedel. Högtryckstvätt vid en temperatur på 35 grader Celsius går bra om du håller minst en halv meter mellan dig och kranen.

När du är klar med folien ska du ta en torr trasa eller vävnad och gnugga försiktigt för att avlägsna eventuellt damm som kan ha samlats under appliceringen. Folien kan lätt plockas av om du vill ta bort den, men den underliggande lacken skyddas inte.

Att foliera en bil är ett billigt sätt att ändra färgen utan att behöva måla om eller köpa ett nytt fordon. Det finns många olika färger och stilar tillgängliga för dina behov och det finns ingen anledning till att matt finish endast ska användas på små områden. Om du är osäker på hur du ska gå till väga kan du tala med en yrkesman för att få mer information. Korrekt skötsel och hantering av folien är viktigt för att bevara finishen och se till att din bil ser bra ut i många år framöver.

Att foliera en bil kan vara ett utmärkt sätt att förändra utan att det blir mycket besvär eller kostnader. Det kan också vara ett sätt att skydda lacken från repor och andra skador. Se till att ta hand om filmen ordentligt efter appliceringen, så kommer du att njuta av din nya look i många år framöver!