Kostnad och pris för billackering

Bilen är en stor investering och du vill skydda den mot väder och vind. Lack skyddar mot rost, blekning och flisor. Men priserna på billackering kan variera beroende på många faktorer som biltyp, billackeringsverkstadens läge, ekonomiska förhållanden i ditt område, samt mängden arbete som krävs för bilmålningen.

Nedan är en tabell som visar några exempel på vad det kan kosta att lackera bilen.

Priser på billackering

Bilmärke Genomsnittspris Min. - max.
Audi 4890 kr 2540 kr - 9415 kr
BMW 4796 kr 3002 kr - 9650 kr
Ford 6023 kr 3170 kr - 16294 kr
Kia 3600 kr 1760 kr - 6295 kr
Nissan 5983 kr 2666 kr - 17544 kr
Saab 3190 kr 916 kr - 6755 kr
Skoda 4135 kr 2543 kr - 7544 kr
Toyota 4945 kr 2856 kr - 8793 kr
Volkswagen 4555 kr 2296 kr - 8462 kr
Volvo 3880 kr 2330 kr - 6622 kr

Priserna är baserade på olika offerter som förmedlats via tjänster på nätet och kan innehålla fel eller variera. Be om en egen offert för just din bil hos några av företagen i vår katalog för att få ett bättre pris för just den billackering du har behov av.

Lack som är glänsande eller strålande

Tyvärr är det alltför vanligt med små repor i lacken. Vissa "försvinner" med polering och andra måste repareras med efterbehandling.

Många förare bryr sig om hur deras bil ser ut. De vill hålla bilen ren och snygg, så de tvättar och skrubbar den regelbundet. Mindre repor och stenskott på bilens kaross försvinner dock inte efter rengöring.

Inte all mindre repor kräver lackering – men många gör det

Små bucklor och repor på lacken är tyvärr vanliga. En del "försvinner" med försiktig polering, men många behöver efterbehandlas.

Små delar av karossen kan målas om av ett växande antal verkstäder, med utmärkta resultat. Du hittar alla billackerare via vår katalog och dessutom kvalitetsbedöms arbetet av flera av kunderna.

Skydda din nya lack på bilen

Om du precis har köpt en ny bil eller målat om karossen vill du att färgen ska hålla så länge som möjligt. Det är inte enkelt. Därför har vi sammanställt en lista med rekommendationer för att hjälpa dig att bevara utseendet på din lackering längre.

Parkera på en väl upplyst och säker plats

Vandalism är svårt att förhindra, eftersom det är lätt för en tjuv att bryta sig in och köra iväg. Det finns inte mycket du kan göra för att skydda din bil från vandalism förutom att parkera den på en säker plats.

Parkering under tak

Om du inte har tillgång till ett eget garage där du kan parkera din bil på ett säkert sätt är det näst bästa alternativet att parkera under ett tak. Färgen kan på lång sikt påverkas av PH-värdet i regnvatten. Längre exponering i solsken har också negativa effekter.

Försök att inte parkera under träd.

Även om det verkar vara en bra idé att parkera under ett träd för att hålla fordonet svalt och skyddat från solen, är höga träd perfekta rastplatser för fåglar, och spillning kan skada lacken. Färgen korroderar om den är täckt av fågelspillning med en PH-halt på mindre än 5. Ett annat alternativ är att inspektera ytan. Om det finns mycket smuts är det oftast ingen bra parkeringsplats. Om du får spillning på din bil ska du rengöra den så fort som möjligt.

Klarlack

För att skydda färgen mot väder och vind applicerar de flesta biltillverkare ett skyddande lager klarlack. Om fordonet levereras utan klarlack är det värt att föryngra och investera i den. Den skyddar inte färgen helt och hållet, men den bidrar till att den ser ny ut under en längre tid.

Tvätta bilen ofta

Om bilen tvättas regelbundet, blir lacken ljusare. Det kan tyckas logiskt att ju mer vatten och tvättmedel som appliceras på lacken, desto snabbare bleknar den. Detta är dock inte alltid fallet. En smutsig bil kan innehålla olika kemikalier som kan skada lacken. Färgen eroderas när regnvatten, lera, fågelspillning och kondenserade ångor samlas på utsidan.

Använd vax på bilen

Ett lager vax på den klara lacken fungerar som en barriär mellan bilens lack och allt skräp. Vax hjälper till att dränera vatten och förhindrar att jord och lera fastnar, och vaxet skyddar även mot UV-strålning. Eftersom vaxet inte håller lika länge som klarlack måste du använda det regelbundet för att få bästa möjliga resultat. Efter att bilen har rengjorts kan du i flera biltvättar välja att lägga till vax. Det tar mindre än några minuter att använda den och den kan ha stor betydelse.