Lacka om bil själv

Lackera bil själv

Det finns många människor som gärna skulle vilja lackera om sin bil själva, men som inte vet var de ska börja. Det här är en guide som lär dig allt du behöver veta om hur du kan lackera din bil hemma och spara pengar samtidigt som du gör det! I den här handboken får du veta allt du behöver veta om hur du kan lackera din bil själv.

Steg 1 - slipning

Det första steget när du lackerar en bil är att slipa den. Du kan göra det antingen för hand eller med en elektrisk slipmaskin . Det är viktigt att ytan är helt slät och fri från ojämnheter innan du applicerar primer, annars kommer inte färgen att appliceras jämnt.

Om rost upptäcks måste ytan vara helt ren. Om det är svårt, använd slippapper K 120 eller grövre. All färg måste slipas bort om bilen är belagd med termoplastisk 1K akrylfärg (amerikanska bilar från 1970-, 1980- och 1990-talen) eller en syntetisk färg som inte är helt härdad (europeiska bilar från 1970- och 1980-talen).

Hur fint sandpapper innan lack?

Använd först slipskivor med en kornstorlek på 120 och sedan 150-180 korn. Använd sedan slipskivor med korn 220 eller 240 för att finfördela den slipade ytan och skapa en jämn övergång. Vilken typ av sandpapper du använder beror på vilken yta du arbetar på och vilken typ av färg du använder. I allmänhet behöver du ett finare sandpapper för en jämnare yta.

Steg 2 - grundfärg

Det är mycket viktigt att välja rätt grundfärg eftersom den fungerar som en bas för färgen och gör färgen mer hållbar. Det minskar också kostnaderna - dyra grundfärger täcker bättre än billiga , så du behöver inte använda lika mycket färg efter att ha applicerat grundfärg. Men om din bil har repor eller andra bristerDu bör definitivt använda en grundfärg som ligger så nära den slutliga färgen som möjligt, så att det blir lättare att se var färgen har applicerats och att rätta till dessa områden senare.

Ska du måla på plåt? En rostskyddande grundfärg är en bra början.

Välj mellan Epoxy, Etch Primer eller 1K Rust Protection för bästa resultat. För bästa vidhäftning på plast rekommenderas Hagmans Plastic Primer.

Innan du använder en färg ska du grundmåla den eller spraya den med spackel för att öka skikttjockleken och få en bättre slipgrund.

Steg 3 - applicera färgskikt

Efter slipning och grundning kan du nu äntligen applicera de färgade färgskikten. Två lätta lager är bättre än ett tungt lager. Om det är mycket varmt eller om du målar i direkt solljus kan det hjälpa att våtslipa färgen med en fin vattenspray. Detta säkerställer att de lätta färgskikten får ett jämnt utseende och inte torkar för snabbt.

Nu är det dags för kulörfärg. Spraya på en polymerbaserad lackskyddsprodukt av hög kvalitet som MultiQ eller SprayMax för bilar och Hagmans eller Belton RAL för andra ytor. Välj den färg du vill ha för bästa resultat. Du får en snabb torktid och en grundlig täckning, oavsett vilken nyans du väljer.

Det är viktigt att inte skynda på saker och ting under detta steg och ge tillräckligt med tid för varje färglager att torka innan du applicerar ett nytt . Om du använder för mycket lack färg tar det längre tid att torka och de olika färglagren kan börja blandas.

Bästa färgen vid billackering?

Det finns inget slutgiltigt svar på denna fråga. Olika personer har olika åsikter om den bästa färgen för billackering. Vissa föredrar klassiska färger som svart eller vitt, medan andra föredrar mer moderna färger som blått eller grönt. I slutändan är det upp till individen att välja den färg som hen tycker ser bäst ut på sin bil.

Steg 4 - avlägsna partiklar

Om bilen är mycket smutsig eller dammig vid det här laget, blås försiktigt bort alla stora partiklar med tryckluft först innan du applicerar de nya färgskikten. Det sista steget i lackeringen av en bil är slipning igen med ett fint sandpapper. Det är det enda sättet att se till att det inte finns några grova fläckar eller återstående färgfel i bilens nya färgskikt!

Nu vet du hur man lackerar sin bil hemma. När alla steg är genomförda är det dags för ytterligare vård och underhåll av detta arbete med karosserivax, polmed mera.

Steg 5 - Klarlacka

Både den glansiga och den matta klarlacken har ökat skydd och färgdjup. Hagmans erbjuder både glänsande och matt klarlack. En klarlack krävs för vissa färger, t.ex. metallfärger och vattenburna färger. SprayMax 2K klarlack, som är motståndskraftig mot bensin och starka avfettningsmedel, ger det bästa skyddet.

En klarlack är ett färgskikt som appliceras ovanpå den färgade färgen. Det ger extra skydd och får färgen att se blank och slät ut. Det finns två typer av klarlack - blank och matt. Blanka klarlacker ger en glansig yta, medan matta klarlacker ger en matt yta. Det finns också två typer av klarlack - vått och torrt. Våta ytbehandlingar är glansigare än torra ytbehandlingar.

Det finns ett antal olika märken av klarlackfärger, men SprayMax 2K klarlack är en av de bästa. Den är motståndskraftig mot bensin och starka avfettningsmedel, vilket innebär att den ger ett extra skydd mot dessa kemikalier. Den har också en högglansig finish, vilket gör din bilser blanka och nya ut.

Klarlack är det sista färglagret som läggs ovanpå den färgade färgen. Det ger extra skydd och får färgen att se glansig och slät ut. Det finns två typer av klarlack - blank och matt. Glansiga klarlacker ger en glansig yta, medan matta klarlacker ger en matt yta.